Öl ingredienser – Information om innehållet i Öl

humle är en av fler ingredienser i öl

Ingredienser i öl

Humle ger lite bitterhet, smak och lukt till den färdiga produkten. Utan humle, skulle öl vara väldigt sött i smaken och utan lukt. Öl med höga nivåer av humle är mer bittra och har en mer distinkt arom. Förr i tiden så brukade ölbryggare lägga till kryddor såsom mynta eller rosmarin för att brygga deras öl, men den färdiga produkten hade då en riktigt dålig lukt. Det var såhär man kom fram till att använda humle var ett bättre alternativ.

Öl är gjort av fyra enkla ingredienser, humle, mältat korn och jäst.

Den första och vanligaste ingrediensen för att göra öl är mältat korn. Mältat korn är ett frö som har fått suga åt sig vatten så att det börjat grodda. Efter det så torkas dem för att kunna användas till att brygga öl. Karaktäristiken av kornet påverkas mycket utav fuktighet, hur länge det rostas och temperaturen som den får utstå. Skillnaderna i karaktäristiken av det mältade kornet kommer påverka färgen, smaken och lukten av ölen.

Vatten är en utav de viktigaste ingredienserna i ölen eftersom att den utgör upp till 90 % av ölen. Mineralinnehållet i bryggvattnet har effekt på smak och styrka på den färdiga ölen. Till exempel, hårt vatten är perfekt för att brygga porter medan mjukare vatten är idealiskt för att brygga pilsner. Det är mycket enklare för bryggare att manipulera vattnet med nya moderna vattenförsörjningar, filter och så vidare för att påverka ölens karaktäristik. Vattnet som används för att brygga vanlig öl är ofta direkt från kranen. Om något ölföretag marknadsför sin öl genom påstående om att deras vatten kommer långt bort ifrån, så är det förmodligen bara ett knep.

Jäst är en svamp som är ansvarig för jäsningen i ölen. Det finns två populära jästtyper, Saccharomyces cerevisiae (jäst använd i öl) och Saccharomyces uvarum (jäst använd i lager). Jäst spelar även en stor roll i vilken smak slutprodukten får.

Dessa fyra enkla ingredienser används i alla sorters öl. Oavsett om det är en porter eller en pilsner, så är de här fyra ingredienserna med. De kan dock variera hur mycket utav dem som är i ölet. Boka prisvärda ölprovningar och lär dig mer!