Ölprovning Stockholm

Professionell ölprovning för privatpersoner, grupper och företag
Bokningsformulär

Lämna tomt:

Ölglas – Ursprung & typer

Känn till dina ölglas – ursprung och typer

Om du trodde att allt som krävdes bara var några gamla glas att hälla upp din favoritöl i och sedan hälla i dig den bör du tänka om. Det finns lika många olika typer av ölglas som det finns ölsorter.

Anledningen till att det finns olika stilar av glas för olika stilar av öl är att varje glas förhöjer ölets aromatiska ämnen och dess utseende.

Här är tio av de vanligaste glasen för att dricka öl:

1. Veteölglas – öl som har bryggts med stora andelar av vete eller mältat korn serveras oftast i denna typ av glas. Detta glas går från en smal botten till att vara något bredare upptill.

2. Pilsnerglas – de lättare sorternas öl (inklusive ljus lager eller pilsner) serveras vanligtvis i vad som kallas ett pilsnerglas. Ett pilsnerglas är i allmänhet mindre i storlek än en pintglas. Formen är smal och avsmalnande.

3. Ölsejdel – typiskt tysk i design och ursprung är ölsejdeln en traditionell tysk sejdel eller mugg, ofta gjorda av tenn, silver, trä, porslin, keramik eller glas. Sejdeln levereras med ett lock som sitter fast med ett gånggärn och som man öppnar genom att trycka på det.

4. Flöjtglas – även om ett flöjtglas vanligen förknippas med champagne och mousserande viner, serveras vissa sorter av belgiska lambics och fruköl i dessa flöjtglas.

5. Pintglas – öl är starkt förknippad med pintglas. Pintglas finns i fyra olika former – nonisk, konisk, kanna och utsvängd topp. Pintglas används för att dricka mörkt öl och ljus ale.

6. Bägare eller kalkar – medan kalkar associeras till medeltiden är en bägare dess mer moderna alternativ. Men båda är ganska stora och skålformade glas och är perfekta för att servera tunga belgiska ales, tyska Bocks etc.

7. Aromglas – de är bra för att servera brandy och cognac tack vare sin form, och de fångar effektivt aromen av belgiska ales, kornvin vetevin.

8. Tulpanglas – Ett tulpanglas är kanske ett av de bästa ölglasen för att skapa ett perfekt ölskum. Och även för att fånga upp doften. Det ser ut som en glödlampa med en utvidgad topp. Det är bra för servering av skotska ale, kornvin, belgiska ale och andra aromatiska öl.

9. Stange och Becher – det tyska ordet för ”pinne” eller ”stav”, en stange används traditionellt för Kolsch, en lokal öl som bryggs i Köln, Tyskland. En Becher används för servering av Altbier, en annan överjäst tysk öl.

10. Ölstövel – ölstövlar är bland de mest intressanta av alla ölglas och har en rik historia bakom sig. Även känd som Bierstiefel finns en legend att en militär lät en glaskonstnär skapa ett glas formad som en stövel som hans soldater kunde dricka öl i för att fira deras framgångar i strid.