Allt om ölkaggar – Är det samma öl som i en öltunna?

köpa ölkaggar kostar?

Ölkaggar kan förklaras som trycksatta cylindrar utformade speciellt för att innehålla och dispensera både filtrerad och pastöriserad öl. De är ofta gjorda av aluminium och man behöver ett munstycke för att kunna tappa upp ölen. Ölkaggar används ofta p.g.a. sin form och storlek för att kunna transportera stora mängder öl. Ölen inom de trycksatta ölkaggarna måste filtreras och pastöriseras för att göra jästen i ölen inaktiv. Genom att göra så ökar man ölens hållbarhet utan att man äventyrar smaken.

Vad är det för öl  i ölkaggar

Ölkaggar uppfanns särskilt för kaggöl. Denna öl ska man inte blanda ihop med fatöl, då kaggöl är en särskild sorts öl som serveras under tryck. Fatöl innebär egentligen vilken öl som helst serverad från ett större kärl, som skulle kunna vara kaggöl likaväl eller real ale. Många tycker inte om ölkaggar och ölen servad från den under tryck, detta särskilt sedan 1960-talet då pastöriserad fatöl tog över efter den traditionella ale ölen.

Hur smakar ölen i en ölkagge

Många gånger smakar ölen från de trycksatta kaggarna lite bittert och kolsyran kan vara låg. Men kvalitén på kaggarna har blivit bättre. Många tror också att kemikalier används i processen och tror att om man dricker mycket öl från en trycksatt ölkagge så kan det leda till huvudvärk eller illamående. Trots öldrickarnas oro så har kaggölen ersatt den traditionella alen på många barer eller där man säljer alkohol. På grund av konsumenternas missnöje så erbjuder man ofta både keggöl och öltunnor i utbudet av fatöl tillsammans med de traditionella ölflaskorna.

Kan man köpa en ölkagge på nätet

När man letar efter ölkaggar på nätet så hittar man många tillverkare och bryggerier som erbjuder deras tjänster online. Det finns också sajter som är särskilt designade för att hjälpa kunder hitta det bästa kapet när de ska köpa ölkaggar eller annan öl samt alkoholrelaterade produkter.

Boka en rekommenderad ölprovning i Stockholm och lär dig mer om denna älskade dryck!