Belgisk öl – Mycket kvalitet i belgiskt öl

god belgisk öl

När det gäller vilken belgisk öl som du ska prova kommer du att upptäcka att det finns massor att välja bland. Om du gör en snabb sökning på nätet ser du att det finns ett varierat urval av ölsorter som bryggs i Belgien i dag. Det finns många bryggerier i Belgien och de producerar cirka 500 olika sorters standardöl.

Belgisk öl – det finns många kvalitetsöl att välja mellan!

Så vilka typer av öl produceras och dricks regelbundet i Belgien och runt om i världen idag? Nedan tar vi en titt på några av de underbara belgiska ölsorter som finns från Belgien och som du kanske vill provsmaka på en ölprovning.

Trappistöl

Denna öl bryggs av munkar i deras kloster. För att klassas som sådana ölsorter måste hela bryggningen ha utförts eller övervakats av munkarna på klostret. Idag finns det nu bara sex kloster i Belgien som lagligen kan kalla sitt öl trappist.

Abbey Beers

Denna bryggs faktiskt av kommersiella bryggerier men får använda klostrens namn på dem. Denna öl producerades efter andra världskriget för att ta fördel av allmänhetens intresse för trappistöl och ofta imitera de öl som kommer från klostren.

Amber

Denna speciella typ av belgiskt öl utvecklades under första halvan av 20-talet genom att modifiera ales från Storbritannien. Men eftersom smaken har förändrats har tyvärr populariteten av sådana ölsorter från Belgien minskat. Men dess popularitet är fortfarande hög i Antwerpen.

Ljus eller Golden Ale

Dessa är inte bara den mest populära av alla ölsorter från Belgien, utan är även en av de mest välkända runt om i världen. Detta är en mycket ljust öl i smak och färg och har några väldigt konstiga namn. Den mest populära av dem alla är Duvel vilket betyder Devil. Dessutom finns det vissa versioner som kommer med en något kryddad smak.

Flanders Red Ale

Denna öl har en mycket utpräglad färg och smak jämfört med många av de andra ölsorter som produceras i Belgien i dag. De huvudsakliga ingredienserna som används när denna öl skapas är rostad malt. Flera typer av jäst och bakterier som finns i yoghurt som kallas lactobacillus. För att lägga till ytterligare utpräglad smak och färg lagrats ölet på ekfat. När man dricker ölet finns det en något sur, syrlig men fruktig smak i den.

Ovan har vi tittat på några av de underbara ölen från Belgien som du nu kan köpa. Förutom dessa finns det en massa andra belgisk öl som t.ex. Lambic, Oud Bruin, Saison och Ales Scotch som även de kan falla dig i smaken. Om du har problem att hitta dessa lokalt finns det många nätbutiker där du kan beställa öl som sedan levereras direkt hem till dig.