Tysk öl – Olika sorters tyskt öl

guide till tysk öl

Tysk öl – man måste medge att det är av det mest välsmakliga öl man kan dricka. Tyska bryggerier är ganska hemlighetsfulla när det gäller hur de gör. Det verkar som att de alla säger att det ligger i vattnet. Jag är övertygad om att det ligger en viss sanning i detta, men det som verkligen ger ölet dess fantastiska smak är humlen som handlas med samma allvar som vindruvor för vinmakare.

Olika sorters tysk öl

De flesta tyska öl smakar så bra på grund av att de alla är veganska (inga djurprodukter används). Bayerska renhetslagar begränsar de till att endast innehålla fyra ingredienser: vatten, korn, humle och jäst. Riktigt tyskt öl pastöriseras inte heller, detta gör att du kan känna ölets riktiga smak.

Nedan listas olika typer av tysk öl som vanligtvis återfinns i Bavarien och vad du kan förvänta dig när du beställer en av dessa.

Ein ”Helles”, bitte (en ljus öl)

Den vanliga ljusa ölen, när du beställer en ”Helles” på puben eller restaurangen blir du troligtvis serverad en pint. Beroende på bryggaren kan den vara ganska uppfriskande. Vissa uteserveringar har mött allmänhetens efterfrågan på mindre mängder och erbjuder de även utomhus, den ”riktiga” uteserveringen serverar endast den så kallade ”Mass” (en kvarts) – som uttalas ”maus”. Tyskland har lagar som reglerar vilken mängd drycker de får servera allmänheten, det är av den anledningen man kan se märken på glaset som markerar nivån. Om din Mass ser ut att vara mindre än en liter efter att skummet har lagt sig behöver du bara gå tillbaka och be om ”bitte nachschenken”. Mannen vid kaggen kommer att imponeras av att du känner till hur det fungerar. Boka en ölprovning för att lära dig mer om tysk öl.

Ein ”Pils” (en pilsner)

Om du föredrar en mer bitter och inte så maltig smak bör du prova en pils, eller pilsner som det också kallas. De går att beställa på restauranger och särskilda pilsnerbarer. Ta en närmre titt på tiden som det tar att servera en perfekt pilsner med skum. Du kommer att se dussintals glas fyllda med skum som bara väntar på att lägga sig. Det kan ta upp till en kvart för skummet att lägga sig i den gyllene vätskan.

Ein ”Dunkeles” (en mörk öl)

I motsats till vad de flesta tror är detta inte den starkaste när det gäller alkoholhalt. Det är en underjäst lageröl som innehåller ”rostad” malt.

Ein ”Weissbier” (En vit öl)

En väldigt god idé när solen skiner och du föredrar en uppfriskande öl som är lättare i smaken. Weizen betyder vete och kallas ofta en Weissbier (vit), och serveras i höga, eleganta halvlitersglas.

Ein Bock und Doppelbock (En bocköl)

Bock är ett uttryck som används för en starkare tysk öl (doppel betyder dubbel eller mera). Fastande munkar kom på ett fyndigt sätt att kompensera bristen på mat – de började brygga väldigt starkt öl. Mars och oktober är de två viktigaste säsongerna för bryggning av detta speciella öl.